nuffnang

Tuesday, May 22, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 8th stop Phnom Penh

Assalamualaikum dan salam sejahtera para followers #siripenaklukan

Hari ini kita meronda sekitar bandar Phnom Penh. Antara tarikan utama bandar Phnom Penh adalah muzium dimana disini tertulisnya sejarah zaman pemerintahan kerajaan khmer pada masa dulu. Semalam ada la juga tanya bro Zahri kot2 tuk-tuk driver dia ade yang x penuh kouta..kot-kot boleh la tumpang untuk ke killing fields, tetapi malangnya tiada ruang..kalo nak pegi jugak kene sewa tuk-tuk yang berharga x silap sekitar 15-20 usd sehari. Killing Fields ni dimana tempat berlakunya pembunuhan beramai-ramai pada pemerintahan zaman khmer. Xde rezeki la nak pegi sane sebab terletak lebih kurang 30 km dari bandar phnom penh...kalo nak menatap mampuih woooo hahahaha...tengoklah kalo ade rezeki next time datang kita pergi lahhh..

Tepat jam 9:00 pagi aku keluar hostel untuk menuju National Museum Cambodia...memang agak jauh la dari hostel..cuaca pun cerah dan memang baik untuk berjalan...hostel tidak sediakan sarapan, dengan berharap akan jumpa la kedai makan untuk mengalas perut...sedang tgk maps.me sambil jalan...nampak ade KFC on the way ni..apa lagi..singgah dan order set semalam sebab paling murah hahahaha x jumpa lagi kedai halal...masjid nanti zohor ke asar baru singgah sebab dah mark awal-awal dalam maps.me. Lepas makan terus gerak menuju ke muzium tersebut...lepas 15 minit sampai la depan pintu masuk muzium. Ingat free la nak masuk..rupanya berbayar....muzium ni nak masuk sorang 2.50 usd...dah nampak kene bayar...lalu je la depan pintu...kaki melangkah menuju ke Royal Palace.
Sarapan KFC dulu...tu ade logo halal
Royal Palace ni sebuah istana la....kalo kat Malaysia ni kira macam Istana Negara. X jauh pun dengan muzium ni tapi pintu masuk dia kene pusing tu yang jadi jauh sebab kawasan istana ni memang besar. Lupa nak pesan seeloknya kalo datang Phnom Penh ni bawak la topeng muka sebab keadaan disini agak berdebu. Lepas jalan dalam 15 minit gitu sampai la kat depan pintu masuk Royal Palace ni. Sini pun kene bayar juga kalo nak masuk...sorang 6.25 usd dan audio guide 2.50 usd so total kalo nak masuk sambil ade penerangan kene bayar 8.75 usd...aku pun hi hi bye bye je lah dengan guard jaga kaunter tu...bapak mahal nak masuk muzium. sape yang kaki muzium boleh la stand by duit lebih nak masuk...

dah tak tau nak buat apa..teruskan melangkah menuju mana kawasan yang boleh di tuju. cuaca dah mula panas terik...tgh jalan pemandu tuk-tuk approach suruh guna perkhidmatan dia. aku pun tanya la berapa rate dia...untuk sekitar kawasan ni satu destinasi 2 usd...tu dia...2 usd kau....aku pun cakaplah duit tak berapa nak ada....aku lebih rela jalan kaki...dia pun duk merayu lagi suruh guna perkhidmatan dia sebab hari ni xde customer lagi naik dengan dia...tapi kat sini mmg ramai pemandu tuk-tuk mencari customer. aku pun guna la alasan nak berjalan sebab nak kurus hahahaha..pastu dia pun gelak dan teka aku dari malaysia...aku tanye mcm mane dia boleh tau..dia kate sebab aku ade janggut....lepas tu pemandu tuk-tuk pun berlalu pergi dengan kecewa aku pun terus jalan menuju ke satu monumen ape ntah terletak ditengah dataran. ade la budak2 main bola tengah panas ni...aku pun x paham x reti panas ke diaorg ni...
satu monumen di tengah-tengah dataran
budak-budak bermain bola
pintu belakang royal palace
Lepas monumen tu aku menuju ke Wat Phnom yang terletak lebih kurang 2.5 km dari sini...aku pun jalan la menuju ke sana...tapi aku ikut jalan tepi sungai supaya xde la rase panas sangat..ade angin...mmg chill lah...agak2 penat lepak dulu dengan kerusi tepi sungai....sambil tengok aktiviti local dan pelancong yang ada.lepak dekat kerusi sambil minum air mineral sejuk bawah pokok sambil ditiup angin...memang layan beb....sedang aku melepak-lepak aku nampak pintu belakang royal palace tadi kat situ banyak orang bagi makan burung...aku pun pegi la tengok kot2 ade aktiviti menarik dan shot beberapa gambo berbackgroundkan royal palace...walau x masuk pun janji ada gambo hahahahaha....
salah satu pintu royal palace
Mekong waterfront gitu

keadaan traffik yang lancar

dah lama lepak teruskan lagi menuju ke wat phnom...dah x jauh dah menapak ni....nak jimat sangat kan...jalan santai2 je...penat rehat..x penat jalan kaki...lepas hampir sejam berjalan dan berehat sampai la ke wat phnom..sebelum sampai pintu masuk jumpa orang jual air tebu...baca dalam blog depa cakap air tebu diaorang x macam kita punya..try la beli satu cawan harga 1 usd kalo riel 4000 riel...sekali sedut memang sedap bai...macam ade asam boi plak dalam air tebu ni....lege la tekak kene air ni....tiket masuk 1 usd...masuk la tengok ape yang ramai orang duk masuk...kita round keliling je..
tetiba nampak satu jam besar....bukan jam yang macam bangunan ke ape ke..jam tu dibuat kat atas tanah...mmg besar la....tapi jam tu memang hidup wo...mmg nampak jarum dia pusing....ni je yang menarik kat sini..jam besar hahahaha
wat phnom...masuk bayar 1 USD
jam besar......bukan hiasan ye...mmg hidup

Dah habis round dekat wat Phnom ni aku terus menuju ke masjid yang berdekatan...paling dekat dengan wat Phnom ni dalam 1.5 km jugak..hahahaha apa lagi..menapak la kite....Otw nak sampai masjid tu nampak kedai makan halal..ada la dalam 3 kedai siap yang satu kedai tu ade hostel lagi cume lokasinya agak jauh dari kawasan tumpuan pelancong. Sampai masjid solat ape bagai...amik mase rest kejap bagi lenguh kaki hilang wei...hampir 8 km kot berjalan tadi hahahaha baru ko tau nak jimat punya pasal.....dah puas rest siap nap kejap...gerak tinggalkan masjid tapi singgah kedai makan dulu sebab dah petang nnt malam x yah makan lagi..boleh tido awal sebab esok pepagi nak kene gerak naik bas ke battambang. sampai kedai tengok menu ade nasi goreng loklak...dan minum air tebu beli depan masjid..total untuk makan ni 8000 riel....seb baik kedai ni terima riel..huhuhu dah kenyang terus sambung jalan nak balik....
Salah satu masjid di Phnom Penh
Kedai makan halal dan ade hostel lg
Air tebu yang sedap dan nasi goreng loklak (8000 riel)

otw balik lalu depan central market Phnom Penh..masuk la tengok ape yang ade jual...central market ni macam2 ade jual....nampak gah mcm shopping kompleks...tapi barangan nye memang banyak, ade jam kasut cenderahati baju dan macam2...harga pun kene pandai bargain la...agak besar la kompleks ni nasib baik setingkat je....senang nak musing...rembat la tshirt 2 helai flag patch 3 negara firdge magnet dan keychain berjumlah 10 usd. dah beli ni terus jalan balik hostel....
Di tengah-tengah central market
Salah satu pintu masuk ke Central Market

sampai hostel lepak dulu kat bawah (hostel ni bawah dia restoran) tapi x order pape pun just rehat2 sebelum nak manjat tangga 4 tingkat..hahahaa...sambil2 cek email tgk ade email dari First Hotel untuk stay dekat Battambang nanti..book guna agoda berharga 6.03 usd semalam. Dalam email tersebut dia suruh call untuk pengesahan menggunakan hotel pick up apabila sampai nanti. aku dah la xde sim kad..so x leh nak telefon...nanmpak reception semalam tu...terus tanye boleh x nak guna fon jap..sambil tunjuk email..seb baik dia okay bagi pakai kejap..walaupun hostel dia x berapa nak bagus...staff dia mmg superb...hahahahaha dah call hotel bg tau naik bas company ape..jam brape...nnt depa akan hantar tuktuk amik dekat tempat berhenti tu. setiap company ada tempat stop masing2...
19 Happy House Backpacker Hostel
Langit dah mula nak gelap...naik atas lepak kat katil je la..nak kuar malam pun benda sama je dgn yang semalam...mandi2 solat siap2 kemas beg...dan lepak main tenet sehingga mata pun lelap...x tau leap kui brape sebab pagi esok 6:30 pg kene terpacak depan kaunter tiket bas..sebab nak catch 1st bus ke Battambang...

nota kaki : dengan menggunakan handphone anda boleh dapatkan tiket airasia percuma!!!! Nak tau lebih lanjut klik sini atau sini

Monday, April 30, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - Menyeberang Sempadan Vietnam-Cambodia

Assalamualaikum.....

Hari ni merupakan hari terakhir aku berada di Vietnam...sepanjang lebih 2 minggu di bumi Vietnam ini amatlah mengujakan.....bermacam-macam ragam dan pemandangan serta cara hidup dapat dilihat. Walaubagaimanapun terdapat beberapa tempat x dapat disinggah kerana maklumat tidak mencukupi dan juga keadaan cuaca yang menghalangkan aktiviti tersebut. Kalau ade peluang menjejakkan kaki di bumi Vietnam ini, aku akan cuba menyewa motor dan mengembara dari utara ke selatan atau sebaliknya kerana mungkin akan memberikan pengalaman yang lain dari trip ini.

Sekarang tiba masa aku menyambung pengembaraan aku menuju ke negara Cambodia pula. Aku cek out hostel jam 10:30 dan menunggu pick up untuk ke pejabat agen bas ke Phnom Penh. Sementara menungu sempat juga aku survey hostel yang aku bakal menginap di sana nanti. Setelah di survey2...19 Happy Backpackers Hostel menjadi pilihan kerana rating dan harganya pun agak murah. Ada kawan fb yang mengusahakan hotel di Phnom Penh tapi aku cuba menghubungi untuk menanyakan tentang bilik tapi x respon mungkin dia agak sibuk. Bukan apa support skit bisnes orang kita disana lagipun rating yang telah diberi oleh geng BBM di dalam group agak baik sekali. Aku akan bermalam selama 2 malam kerana aku akan tiba di sana lewat petang hari ini dan esok satu hari akan explore bandar Phnom Penh dan akan ke Battambang pada lusa pagi.

Dalam 15 minit pickup pun sampai di hostel...(pick up motor je) dan terus naik menuju ke tempat dimana bas akan bertolak. Macam di tempat2 lain di Vietnam mmg xde central bus station..bas ni parking depan opis dia je....aku disambut dengan senyum oleh petugas dan mereka menyatakan bas akan bergerak pada jam 11:30....ade lagi sejam untuk melepak di pejabat ni. Owh lupa bas yang aku guna ialah Sorya Phnom Penh Pvt Ltd... Lepas beberapa ketika, bas yang ditunggu pun tiba....selepas bas dibersihkan aku dan penumpang lain pun dipanggil untuk naik bas....tetiba pemandu bas tu cakap.."you're lucky today because the bus is not full"...maknanya boleh conquer la seat kat mane2 pun...hahahahaha.lepas dah habis loading beg..kami diberikan air mineral dan roti....dan bas mula bergerak meninggalkan pejabat dia....
Jadual Perjalanan Bas Surya Transport
Sepanjang masa bas bergerak untuk keluar dari Ho Chi Minh, memang kelihatan kesesakan yang agak sibuk...jem sane sini...masa dalam bas..pasport kami dikutip untuk urusan imigresen nanti..x tau la ape yang nak dibuat sebab sempadan jauh lagi...aku pun duk layan henpon menghabiskan kouta internet sebab banyak lagi...internet sini mmg laju wooo hahahahaha...dari beli kat hanoi x habis2 lg....dalam bas pun depa duk pasang lagu karaoke tapi lagu dalam bahasa Cambodia..masing2 dalam bas wat hal sendiri je..yang penting driver x ngantuk... lepas hampir lebih kurang 2 jam....bas pun tiba di sempadan...sebelum turun kami diberikan pasport masing2 dan bergerak menuju ke imigresen Vietnam...nampak dari luar mcm gudang yang dah diubah suai..dan prosesnya amat mudah sekali.....dan sekejap je..mungkin orang x berapa ramai..depan sikit dah sampai imigresen Cambodia dan lepas cop pasport...bas parking untuk berhenti rehat...sempat la juga tukar duit dong yang lebih kepada Riel sebab sempat baca di blog2...untuk barangan yang nilainye rendah depa pakai reil....kalo bg usd pun depa akan return baki pakai riel....sbg contoh..beli buah ke...air ke yang nilainya x sampai 1 usd...bayar pakai riel atau depa return baki pakai riel...nampak ade orang jual simkad...tapi sebab dekat sini cuma 6 hari je..maka x perlu la nak beli simkad...bergantung penuh kpd wifi hostel je..huhuhu
Kaunter Imigresen Sebelah Vietnam...Sebelah Kemboja pun lebih kurang je

Tukar Duit Dong yang berlebihan
Karok lagu Sha La La....
Selepas rehat bas terus menyambung perjalanan menuju ke bandar Phnom Penh...pemandangan sepanjang perjalanan tiada apa yang menarik sebab banyak masuk kampung...walaupun dekat map bas ni lalu highway..tapi highway dia 2 lane je..macam jalan kampung biase....keadaan x banyak beza pun dengan kawasan2 kampung kita....ade kedai runcit, rumah penduduk sekolah padang dan lain2....dalam bas plak bantai la tido sebab jauh lagi nak sampai Phnom Penh ni.dah lame tido pastu terbangun sebab bas banyak langgar lubang...jalan tgh turap...jam menunjukkan hampir kui 5 ptg...dah nampak dah rupa bandar Phnom Penh. Keadaan bandar yang agak sesak jalan raya kecil dan berdebu..kelihatan banyak tuk-tuk dan motorsikal memenuhi jalan raya tapi x lah sesibuk saigon...langit dah mula gelap bas pun berhenti di perhentian syarikat bas tersebut. Di Phnom Penh setiap bas express akan berhenti di opis masing-masing...so x susah la nak bergerak atau nak cari bas.
Pemandangan sepanjang perjalanan
Tanah sawah dan masih jauh dari pekan terdekat
Turun je bas..cek lokasi hostel...jarak antara bus stand dengan hostel dalam 1.2 km je...banyak pemandu tuk-tuk offer perkhidmatan mereka...saje je lah tanye lokasi hostel berapa mereka akan charge..rata-rata menetapkan harga 2-3 usd...kalo gini harga dia baik menapak je...sambil2 boleh cam jalan....berhadapan dengan bus stand kelihatan central market...tapi dah tutup.....ade juga maybank....so sape x cukup duit boleh withdraw kat maybank je.... dalam 15 minit jalan jumpa hostel yang aku book...cek in terus....dorm dekat tingkat atas sekali wei....tingkat 4...mencungap juga la nak naik...tangga pun jenis tinggi dan curam...masuk je dorm..ade 20 katil...katil bawah sume penuh...duk la katil atas....x de air cond...bilik air satu...agak panas sbb cuace kat sini agak bahang...letak beg...terus search restoran kfc...sbb kfc kat sini halal...

Kat Phnom Penh ni banyak restoran KFC..tapi malam ni aku pegi dekat tepi sungai mekong....kat sane malam2 meriah jugak ade night market jugak kat situ...lokasi KFC dari hostel x jauh pun dalam 1km lebih je...tapi x terasa jauh sebab jalan yang aku lalu terdapat banyak kelab malam dan bar....hahahaha aku pun x tau...main belasah je ikut maps.me.... sampai je KFC suasana same je macam Malaysia....terus order set yang paling murah iaitu USD2.70..set nasi ayam..hahahaa...tang rasa xde beza pun dengan yang Malaysia..tapi ade wifi free...so makan pun slow2 je la..hahahaha
set paling murah...tapi ade air...jangan risau
Lepas je menikmati KFC aku terus melangkah keluar melalui tebing sungai mekong...memang banyak pub,kelab..restoran..restoran halal pun banyak tapi banyak yang served hidangan timur tengah seperti kebab, dan juga makanan india....terdapat banyak locals sedang menikmati malam di tepi sungai mekong....tengah jalan-jalan terjumpa la night market...nampak meriah dari luar aku terus cari pintu masuk dan melihat ape yang ada disitu..ternyata hampir mana2 night market suasana nye sama je...ade jualan cenderahati dan makanan...tapi yang uniknye dekat night market sini...food court dia atau tempat makan..sume duk makan bersila...xde meja...yang ni lain daripada yang lain...nampak meriah keluarga beristirehat sambil makan...dan menikmati live konsert. memang meriah keadaannya...aku cubalah mencari kedai yang menjual makanan halal..tapi perut kenyang dah..jumpe kedai jual ais krim kelapa..rembat satu berharga USD 1...pas beli terus berjalan balik hostel....
Pintu masuk night market
Live konsert oleh artis tempatan
Ais krim kelapa..1 USD
Sume makan bersila....xde kerusi meja..santai
Sekitar aktiviti locals dan pelancong di tepi sungai mekong

kelab malam dan bar di sepanjang jalan

mekong waterfront, Phnom Penh
Sampai je hostel tunggu Zahri di hostel sebab dia kate dia nak dtg ke hostel...sampai je Zahri lepak di hostel je sambil2 sharing2 info....tapi siyes guys..kalo nak datang phnom penh roger je Zahri ni...inshaAllah pakej yang disediakan berbaloi...kalo solo mungkin x brape ekonomi la nak amik pakej...tapi Bro Zahri ni boleh adjust la untuk korang nanti...
Bersama Zahri pengusaha homestay Salman Guest House, Phnom Penh


Ada la dalam sejam lepak..pastu dia balik..aku terus naik atas..tido untuk mengharungi hari esok di kota Phnom Penh..

nota kaki : rahsia travel secara jimat dan murah?? klik sini untuk maklumat lanjut



Wednesday, March 28, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 7th stop Ho Chi Minh -

Assalamulaikum siri penaklukan followers....

Maaf kerana trip kali ini x habis-habis lagi.....kerana faktor kesibukan dan juga kemalasan yang melanda....walaubagaimanapun akan cuba habiskan seberapa segera supaya dapat membantu korang menakluk negara-negara luar selain Malaysia..

Kita bersambung di bandaraya Ho Chi Minh aka Saigon. Merupakan bandar terbesar di Veitnam dan merupakan salah satu destinasi utama pelancong Malaysia. Dah lame x cakap Malaysia dengan orang lain...harap dapat la jumpa kawan ari ni...

Bas tiba di District 1 pada jam 6:30 pagi betul2 di tepi taman awam. Kelihatan banyak locals sedang melakukan riadah pagi seperti bermain sepak raga, aerobik, bermain badminton dan berjoging. Ada juga yang duduk saje sementara menunggu masa untuk bekerja. Aku turun je bas angkut beg dan cari port dulu...dari sini nak ke Malaysian Street agak jauh juga...nak cek in hostel pun baru nak cari lagipun awal pagi. takut x leh cek in awal. Aku pun lepak la kat taman tu jugak sambil mencari hostel melalui agoda. Ada beberapa orang local juga sempat berborak dengan aku...aku pun layan je la janji orang kata kita x sombong. Tengah riki-riki hostel tertarik dengan Kien Hostel tu yang berharga 6 usd/nite yang teletak hampir 1 km dari taman tu...dan 1.2 km ke pasar ben tanh. so agak strategik la jugak kawasan tu. Dah boring duk taman aku pun gerak menuju ke hostel. Macam biasa perkara paling mencabar adalah untuk menyeberang jalan, disini moto bukan main banyak...tapi jangan risau..sepanjang 2 minggu lebih di Veitnam ni aku x nampak langsung kemalangan yang berlaku. Traveler yang aku jumpa di setiap perhentian pun akuinya...depa pelik dengan keadaan traffik yang sibuk accident x berlaku pun.

Lepas menyeberangi jalan dan berjalan hampir 15 minit aku tiba di pintu Kien Hostel 2 yang mana disepanjang jalan tepi hostel ni ade pasar...so keadaan agak sibuk la area situ. Masuk dalam terus ke kaunter untuk cek in.Saje je nak minta cek in awal...receptionist kate boleh tapi kene bayar extra 1 usd...baru kui 8 lebih...aku pun masuk la cek in...tido kejap sementara kui 10 baru keluar nak cari makan....masuk je bilik ade 4 katil...nampak macam ade orang tapi x nampak pun orangnya...letak beg tido dulu......nikmattttttt

Bangun tido mandi sat....pastu gerak nak cari makan...kat sini x perlu risau atau berlapar sebab sini banyak makanan halal.....dalam kepala ni nak makan pho daging.....siap je terus keluar hostel menuju ke ben tanh market...dah jumpa ben tanh market baru leh cari malaysian street....dalam 1.2 km je dari hostel...banyak juga jalan kene seberang..tapi tips nak melintas senang je...korang jalan je...x perlu risau.....pandai la depa nak elak nanti hahahahaha.

Sampai je Malaysian street terus masuk kedai basiroh kot...x pasti kedai name ape..x ingat dah....duduk je terus order nasi lemak ayam....walaupun tadi niat nak makan pho daging..tapi memikirkan daya ketahanan makanan..nasi lemak ayam lebih berbaloi sebab harga nye same...rm 10 duit malaysia...kat sini gunakan duit malaysia yang ada sebab nak jimatkan dong dan usd...rindu bai nasi lemak walaupun x sama mcm malaysia tapi mengubat sedikit kerinduan gitu....terpampar kepuasan menikmati makanan...puas hati beb....hahahahaha
nasi lemak ayam......vietnam
Selesai je makan terus cari masjid sebab hari ni hari jumaat....memandangkan xde amik trip kemana-mana just nak transit je untuk bergerak ke Phnom Penh. Sebelum bergerak mencari masjid...survey tiket bas esok untuk ke Phnom Penh...dekat malaysian street tu banyak tour agensi...korang boleh book tour ke...bas ke dan macam2 lagi...yg best vietnam ni tu la....mudah nak bergerak ke bandar2 lain...beli dekat agensi atau boleh beli melalui hostel...esok depa datang amik dekat hostel... beli tiket ke Phnom Penh pukui 10:30 pagi berharga 14 usd include transport dari hostel....

Dapat tiket terus berjalan secara santai menuju ke masjid sambil2 melihat keadaan bandar saigon....masjid pun terletak dalam 1.5 km je dari malaysian street.....jalan je..kelihatan banyak motor sapu yang offer perkhidmatan...dulu dah terkena memang xde la nak naik teksi motor kat sini...nanti kene sembelih wooo hahahaha..jalan-jalan lalu saigon city hall....sampai masjid plak awal....kat luar masjid ni pun ade jual makanan halal...tapi sebab kenyang.... terus masuk masjid...ade jumpa orang malaysia juga kat sini sambil tunggu masuk waktu......lain macam feel dia beb dah jumpa orang malaysia....lame x cakap melayu hahahahahhaa....duk sembang2 sharing2 dan borak je la...sambil2 tu isi air dulu sbb air dah habis...hhuhuhuhu...Khutbah dia dalam bahasa Vietnam...dan memang x paham ape pun huhuhuhuhu...
Saigon Central Mosque 
Selesai je solat.....terjumpa sorang lagi...abg Shariff...sembang punya sembang last2..dia keje dekat semenyih....masing2 keje dekat semenyih....jumpa kat Vietnam...haa kau...bukan main jauh....dia dtg bersama keluarga ikut trip pejabat bini dia....sempat bertukar no.....dan masing2 bawa haluan masing2. aku terus memulakan langkah menuju ke Saigon Post Office....salah satu tempat wajib mesti selfie di hadapan bagunan tersebut...dalam 1.6 km je dari masjid tadi....dalam setengah jam...sampai dah di depan bangunan pos Vietnam...macam biasa bukan main ramai pelancong pada masa ini....masuk la kejap tengok2 senibina lama yang menjadi tarikan...Lepas amik gambo sekeping dua keluar balik nak amik gambo Saigon Notre Dame...depan bangunan pos ni je.....sini memang kawasan hot spot la....dekat2 je......Kali ni kat sini memang x amik tour g chu chi tunnel ataupun mekong delta...sebab mungkin akan datang sini lagi dengan kawan2....baru shiok...lagipun banyak flight ke saigon ni dan murah2 pulak tu....so tour tu kite postponed je.....
bahagian luar Saigon Post Office

Bahagian dalam Saigon Post Office

Saigon Notre Dame...
Dah habis boring melepak area situ...jalan la selagi mane boleh jalan...lepak kat taman la ape la...nak cari hard rock cafe..sbb mase kat dalam pejabat pos tu ade orang bagi kupon free...tapi x terjumpa plak kedainya.....jalan2 sehingga menuju ke ben tanh market....on the way ke ben tanh market masuk la segala mall yang ade didalam perjalanan sebab nak cari aircond....hahahaha banyak local geng dgn foreigner beriadah same2....macam dah lame plak depa geng....
lepak2 di salah satu taman 

locals main skate board

Saigon Opera House

Saigon Square

Presiden Ho Chi Minh
Sampai dekat ben tanh dalam kui 5 lebih cuaca dah gelap..terserempak lagi dengan abg shariff.....member duk luar pasar je...x berani masuk nanti habis kene pegang oleh peniaga di situ...dan terjebak untuk bershopping...sembang2 dan cuaca mulai gelap sebab nak hujan.....sempat la minum air kelapa yang berharga sebiji rm 10 kot..tapi orang belanja....dengan senyum manis terima la air kelapa.....ahli rombongan diarong dah naik bas..aku tersu ke kedai basiroh untuk makan pho daging pulak.....tengah2 makan..hujan turun dengan lebatnya...ramai juga la orang malaysia makan dekat sini....kebanyakannye datang berfamili dengan geng...kalo ade yang travel solo boleh la sembang2.....dah habis makan...hujan masih lagi x turun...tunggu je la dalam kedai.....walaupun makanan dah habis....still tunggu dengan harapan hujan akan berhenti...sebab niat nak round pasar malam...dekat sejam lebih tunggu masih x nampak tanda-tanda untuk berhenti....beli baju hujan rm 4 (sebab baju hujan x bawak...ade dekat hostel...) untuk gerak balik bilik...sempat singgah kedai banh mi untuk tapau...seb baik akak tu ingat lagi...nak beli kopi..tapi siang tadi 3 cawan aku bedal....xde la nak beli terus gerak balik hostel...

Sampai je hostel...packing2 barang..mandi2 dan tido...esok kui 10 pagi kene stand by nak gerak ke phnom penh pulak...2 minggu setengah di Vietnam..tiba masa untuk bergerak ke Phnom Penh, Cambodhia.

nota kaki : naik tiket flight free?? klik sini